

Medical Education Unit RMCH & RC, Hapur

Introduction: The Medical Education Unit (MEU) has been active since the inception of the college (2011). The mandate of the Medical Education Unit is to abide to aims and objective of National Medical Commission (erstwhile Medical Council of India) to have quality Medical Education in the Medical College. The Faculty are sensitized and trained in the new concepts and assessment methods. They are trained and encouraged to develop knowledge and skills required to perform different roles of competent and effective teacher, administrator, researcher and mentor. One of objectives of MEU is also to improve the communication skills of the Faculty with the students and patients. Faculty are also updated and trained in the newer methods of Medical Education Technologies. They are enthused to bring in innovative methods and ideas in Teaching Learning Methods.

Medical Education Child Members.			
S.N.	Name	Designation	
1.	Dr.Renuka Sinha Principal, Prof. of Obstetrics & Gynaecology	Chairperson	
2.	Dr.Mithila Dayanithi, Professor, Community Medicine	MEU Coordinato	
3.	Dr. Virender Kumar Choker, Professor & Head, FMT	Member	
4.	Dr.Pragati Divedi, Associate Professor, Obstetrics & Gynaecology	Member	
5.	Dr.Anshu Sharma, Professor & Head, Ophthalmology	Member	
6.	Dr.Mohd.Raihan, Professor & Head, Dermatology	Member	
7.	Dr. Soniya Gupta, Associate Professor, Anatomy	Member	

Dr.Anju Goel, Associate Professor, Physiology

Medical Education Unit Members:

or

Member

MEU Activities:

8.

- Faculties from various departments were trained in Revised Basic Course Workshop in Medical Education Technologies and Attitude Ethics and Communication (AETCOM) at MAMC, New Delhi, NMC Regional Centre.
- 26th June 2018 to 27th July 2018: Faculty from different departments were trained in the Medical College through 4 workshops, 2 days each in the following contents:

S.N.	Day 1	Day 2	
1.	Why & How to Plan a lecture?	Teaching Methods	
2.	Essential Elements of a Lecture	Interactive & Innovative Teaching Methods	
3.	Group work for Planning a Lecture	Group work on Teaching Methods	
4.	Role Play on Planning a Lecture	Group Presentation on different Teaching Methods	
5.	Use of Teaching Aids	Communication Skills	
6.	How to make a Power Point Presentation	Professional Conduct in Medical Teaching	
7.	Teaching Skills	How to take a Lecture	
8.	Group work for Teaching using Teaching	Group work for Teaching including	
	Aids	Communication Skills	
9.	Group Presentation on Teaching using	Group Presentation on Teaching Methods	
	Teaching Aids	emphasizing on Communication Skills	

 Medical Education Unit Members were trained in Curriculum Implementation Support Programme- I, following which 3 day's CISP -I workshop was conducted from 28th to 30th May 2019 for the Teaching Faculties in the Medical College under the guidance of Dr.Renuka Sinha, Principal & Chairperson, MET Cell Committee and the aegis observership of Dr.Dinesh Kumar, Professor of Anatomy & Resource Faculty, MAMC, Regional Centre, MCI. The workshop was attended by 30 participants.





Group Photograph of CISP-I



CISP-I Workshop 28th to 30th May 2019; RMCH & RC, Hapur Day 1(28th May 2019)

Time	Session	Objectives	Duration	Faculty
9:00-9:30	Registration,	Ice breaking and introduction of	30 min	Dr. Renuka Sinha
	inauguration, ice	participants and faculty		Dr.Mithila &
breaking				Dr. Rashmi Sinha
9:30-10:30	Competency	Definition of competency,	60 min	Dr.Mithila
	based medical	Difference between competency,		
	education	objectives & outcomes (with examples);		
	(CBME)	introduction to CBME, salient		
		differences from conventional model		
10:30-11:00		Tea U 🕏		
11:00-11:30	IMG: Goals, roles	How to link national health needs to	30 min	Dr. Rashmi Sinha
	&Competencies	competencies and objectives		
11:30-12:30	Deriving	Demonstrate linking of competency	60 min	Dr.Prabodh
	objectives from	with domains of learning using the		Bansal
	competencies	competency sheet		
12.30-13.00	Linking	Hands-on experience - group work,	30 min	Dr. Rashmi Sinha
	competency	small groups work with faculty,		
	objectives to	emphasis on proper alignment, discuss		
	Teaching	relevant TL methods		
	Learning			
	Methods (TLM)			
13:00		Lunch ⊚⊕		
13:45-14:30	Proposed changes	Time frame, training methods,	45 min	Dr.Indu Bhushan
	in Graduate	integration, assessment, new additions		
	Medical	like Foundation Course, formative		
	Education	feedback		
	Regulations			
	(GMER) 2019			
14:30-14:45		Tea U 🕏		
14:45-15:15	Electives	Concept of electives	30 min	Dr.Prabodh
				Bansal /Dr.Gagan
				Saxena
15:15-16:00	Foundation	Concept, components, timeframe &	60 min	Dr.Mithila
	Course	examples		
16:00-17:00	AETCOM	Purpose, mission and objectives &	60 min	Dr.Prabodh
	module	booklet review		Bansal
Day 2 (29 th May 2019)				
9:00-11.00	Early Clinical	Concept, framework & group activity	120 min	Dr.Rashmi Sinha
	Exposure (ECE)			/ Dr.Mithila
11.00		Tea U 🕏		
11.15-13.00	Integration	Concept, framework (using examples	105 min	Dr.Prabodh
	-	from competency table)		Bansal
13.00-14.00				



Time	Session	Objectives	Duration	Faculty
14.00-15.00	Aligning &	Designing time table	60 min	Dr.Mithila
	Integrating			
	Competencies			
15:00		Tea Ū ∅	1	
15.15-17.00	Skills training	Competency acquisition, Skills lab:	105 min	Dr. Indu Bhushan
		group activity		Dr.Mithila
	1	Day 3 (30 th May 2019)	1	
9.00-10.00	Assessment in	Principles as relevant to CBME,	60 min	Dr.Mithila
	CBME	assessment methods		
10:00-11.00	Aligning	Group activity	60 min	Dr.Rashmi Sinha/
	assessment to			Dr.Mithila
	competency			
	objectives &TLM			
11.00		Tea Ū ∅	1	
11.15-11.45	Learning	Sharing/ discussion	30 min	Dr.Prabodh
	Resource			Bansal
	Materials			
11.45-12.45	Curricular	Presentation & discussion	60 min	Dr. Indu Bhushan
	governance			/Dr.Gagan
				Saxena
12.45		Lunch ⊚⊕	1	
13:45-14:45	The Road ahead	Training and faculty development	60 min	Dr.Prabodh
				Bansal
14.45	Tea Ū ⊕			
15.00-16.00	Feedback from	Program evaluation and feedback on	60 min	Dr.Renuka Sinha
	participants	implementation		Dr.Mithila/
				Dr.Rashmi Sinha
16:00-16.30	Open house			
16.30-17.00	Valedictory			

List of Participants during CISP-I Workshop

S. N.	Name of Participant	Designation, Department
1.	Dr. S.Kumar	MS, Prof, Anaesthesia, Member MEU & CC
2.	Dr. Anju Goel	Assistant Professor, Physiology, Member MEU
3.	Dr.Amit Modi	Assistant Professor, Peadiatrics, Member MEU
4.	Dr.Vanita Gupta	Professor, Anatomy
5.	Dr.Nisha Goyal	Associate Prof, Anatomy
6.	Dr.Nishat Parveen	Assistant Professor, Anatomy
7.	Dr.Aditi Bhatnagar	Assistant Professor, Anatomy
8.	Dr.Manisha Gupta	Professor, Physiology
9.	Dr.Namrata Kar	Associate Prof, Physiology
10.	Dr.Taruna	Assistant Professor, Physiology



S. N.	Name of Participant	Designation, Department
11.	Dr.Ijen Bhatacharya	Professor, Biochemistry
12.	Dr.Shikha Agarwal	Assistant Professor, Biochemistry
13.	Mr.Jaipal Singh	Assistant Professor, Biochemistry
14.	Dr.Malay Bajpai	Professor, Pathology
15.	Dr.Aditi Raina	Professor, Pathology
16.	Dr.Muzaffari Yasmeen	Associate Prof, Microbiology
17.	Dr.Vinay Sharma	Assistant Professor, Pharmacology
18.	Dr.Arshad Hasan	Associate Prof, Pharmacology
19.	Dr.Pratik	Assistant Professor, Pharmacology
20.	Dr.Rakhee Verma	Professor, Community Medicine
21.	Dr.Nitin Kumar Pathak	Associate Prof, Community Medicine
22.	Dr.Namita Agarwal	Professor, O & G
23.	Dr.Paridhi Garg	Assistant Professor, O & G
24.	Dr. Ravish Verma	Professor, Medicine
25.	Dr.Rashid Md. Taj	Assistant Professor, Medicine
26.	Dr. Deepak Chopra	Professor, Surgery
27.	Dr.Anubhav Arya	Assistant Professor, Surgery
28.	Dr.Rajesh Bhatia	Professor, Orthopedics
29.	Dr Bhawna Kohli	Professor, Pediatrics
30.	Dr.Hukam Singh	Professor, ENT



 Medical Education Unit Members were trained online in Curriculum Implementation Support Programme-II, following which a 2 day's CISP- II workshop was conducted for the Teaching Faculties in the Medical College from 15th & 16th September 2020, online for the first time. The workshop was conducted under the aegis observership of Dr. Devender Kumar, Convener, MCI Regional Centre, Professor, Department of Medical Education, Maulana Azad Medical College, New Delhi and the guidance of Dr. Renuka Sinha, Principal & Chairperson, MEU



Online Interaction of RMCH & RC, Hapur MEU Team with the MCI Regional Centre Convener, Dr. Devender Kumar



Ongoing Online Session



MEU Team: Dr.Anju Goel, Dr.Mithila Dayanithi, Dr.Rasmi Sinha & Dr.Indu Bhushan (Left to Right)



CISP-II Online Workshop; 15th & 16th September 2020; RMCH & RC, Hapur Day 1 (15th Sep 2020)

Time	Session	Objectives	Duratio	on Faculty
8.45- 9.00	Pre-Test		15 mir	•
9:00-9:30	Ice breaking	Ice breaking and introduction of participants and faculty 30 min		Dr. Renuka Sinha Col.Dr.R.K.Thapar Dr.Mithila
9:30-10:30	Competency Based Medical Education (CBME)	Definition of competency, Difference between competency objectives & outcomes (with examp Introduction to CBME, salient differe from conventional model	les); 60 mir	n Dr.Mithila
10:30-11:00		Tea U 🛛		
11:00-11:30	IMG: Goals, roles & Competencies	How to link national health needs competencies and objectives	to 30 mir	Dr.Indu Bhushan
11:30-12:30	Deriving objectives from competencies	Demonstrate linking of competency domains of learning using the compe sheet		n Dr. Anju Goel
12:30-13:00	Linking competency objectives to Teaching Learning Methods (TLM)	Hands-on experience - Group wor small groups work with faculty, emp on proper alignment, discuss relevan methods	hasis 30 min Dr Rashmi Sinha	
13:00-13:45		Lunch 🞯 🤁		
13:45-14:15	Graduate Medical Education Regulations (GMER) 2019	Time frame, training methods, Integration, Assessment, new additions like Foundation Course, Formative Feedback	45 min Dr.Indu Bhushan	
14:15-14:45	Electives	Concept of electives	30 min	Dr. Rashmi Sinha
14:45-15:00		Tea 🛡 🕏		
15:00-16:00	Foundation Course Early Clinical Exposure	Concept, components, timeframe & examples	60 min Dr. Anju Goel	
16:00-17:00	AETCOM module	Purpose, Mission and Objectives& Booklet Review	60 min	Dr.Mithila
	Day 2 (16 th Sep 2020)			
9:00-9.45	Student Doctor - Clinical Teaching	Concept, framework & Group activity	45 min Dr. Anju Goel	
9:45- 11:00	Alignment and Integration	Concept, framework (using examples from competency table)	75 minutes Dr.Mithila	



Time	Session	Objectives	Duration	Faculty
11:00 - 11:15	Tea U 🕸			
11:15-13:00	Skills training	Competency acquisition, Skills lab: Group activity Prescription Skills	105 min	Dr.Indu Bhushan
13:00-13: 45		Lunch 🞯 🕸		
13: 45 –14:45	Assessment in CBME	Principles as relevant to CBME, assessment methods	105 minutes	Dr.Mithila
14:45-15:00	Tea Ū ♥			
15:00-16:00	Aligning assessment to competency objectives & TLM	Group activity	60 min	Dr.Indu Bhushan
16:00- 16:45	Curricular governance	Presentation & Discussion	45 min	Dr. Rashmi Sinha
16:45-17:00	Feedback and Open House		15 min	Dr. Renuka Sinha Dr.Mithila
17:00 - 17:15	Valedictory / Post test		15 min	Dr. Renuka Sinha Dr.Mithila

List of Participants during Online CISP-II Workshop

S. N.	Name of Participant	Designation & Department
1.	Dr. (Col.)Rajeev Kumar Thapar	M.S & Professor, Paediatrics
2.	Dr.Vanita Gupta	Professor, Anatomy
3.	Dr.Manisha Gupta	Professor, Physiology
4.	Dr.Namrata Kar	Associate Professor, Physiology
5.	Dr.Taruna	Assistant Professor, Physiology
6.	Dr.Ijen Bhattacharya	Professor, Biochemistry
7.	Dr.Shikha Agarwal	Assistant Professor, Biochemistry
8.	Dr.Aditi Raina	Professor, Pathology
9.	Dr.Khalda Nasreen	Professor, Pathology
10.	Dr.Smirti Sudhanshu Dwivedi	Associate Professor, Pathology
11.	Dr. Amit Kumar Saxena	Assistant Professor, Pathology
12.	Dr. Arunima Satkirti	Assistant Professor, Pathology
13.	Dr.Muzaffari Yasmeen	Professor, Microbiology
14.	Dr.Amit Kumar	Assistant Professor, Microbiology
15.	Dr.Arshad Hasan	Associate Professor, Pharmacology



S. N.	Name of Participant	Designation & Department
16.	Dr.Pratik	Assistant Professor, Pharmacology
17.	Dr.Vishwajeet Singh	Assistant Professor, Forensic Medicine
18.	Dr. Ravish Verma	Professor, Medicine
19.	Dr.Md Rashid Taj	Associate Professor, Medicine
20.	Dr.Nitin Kumar Pathak	Professor, Community Medicine
21.	Dr Bhawna Kohli	Professor, Pediatrics
22.	Dr.Rajender Kumar Saini	Associate Professor, TB & Chest
23.	Dr Puneet Mathur	Assistant Professor, Psychiatry
24.	Dr. (Brig) Deepak Chopra VSM	Professor, Surgery
25.	Dr.Anubhav Arya	Assistant Professor, Surgery
26.	Dr.Shailja Sharma	Professor, Anaesthesia
27.	Dr.Rajesh Bhatia	Professor, Orthopedics
28.	Dr.Paridhi Garg	Assistant Professor, O & G
29.	Dr.Shweta Mishra	Assistant Professor, O & G
30.	Dr.Hukam Singh	Professor, ENT